7 tips voor een onberispelijke eerste indruk

Een goed verkoopgesprek valt of staat met het maken van de juiste indruk. Maar hoe doe je dat precies? 7 tips voor een onberispelijke eerste indruk.

1. Zorg dat je op tijd bent
Zijn er vertragingen op het spoor of op de weg? Check het voordat je op pad gaat. Zorg er bovendien altijd voor dat je minimaal 10 minuten eerder aanwezig bent. En heb je toch vertraging opgelopen? Geef dan op tijd een belletje en deel mede dat je later bent.

2. Draag zorg voor persoonlijke hygiene
Let op persoonlijke hygiene voor elk gesprek dat je hebt. Overdrijf niet met geurtjes.

3. Zorg dat je passend gekleed bent
Draag kleding die past bij de organisatie waar je het verkoopgesprek hebt. Wanneer je je voorbereidt kun je hier een indruk van krijgen. En als je twijfelt: ‘overdressed’ is altijd beter dan ‘underdressed’. Welke outfit je ook draagt, zorg in ieder geval voor goed gepoetste schoenen.

4. Zorg voor een krachtige begroeting
Wanneer je opgehaald wordt door diegene met wie je een afspraak hebt, sta dan direct op en geef een stevige handdruk. Een krachtige handdruk wekt vertrouwen en laat overtuigingskracht zien. Zorg er wel voor dat jouw handdruk matcht met degene van wie jij een handdruk krijgt. Niemand zit te wachten op een fijngeknepen hand.

5. Straal zelfvertrouwen uit
Met een positieve houding straal je zelfvertrouwen uit. Houd je rug recht, trek je buik in, houd je kin omhoog en duw je schouders naar achteren. Ga nooit ingezakt staan en haal sowieso je handen uit je zakken.

6. Neem een actieve zithouding aan
Je zithouding is ook van groot belang. Zorg dat je rechtop gaat zitten. Houd je voeten stevig op de grond. Zo kun je ‘aarden’. Dit alles zorgt ervoor dat je een alerte en betrokken indruk maakt.

7. Zorg dat je voorbereid bent
Met wie heb je het verkoopgesprek? En wat is het voor organisatie? Zorg dat je je vooraf in de persoon met wie je de afspraak hebt en het bedrijf verdiept. Zodra je dit weet heeft het gegarandeerd een positieve invloed op je presentatie en profilering.

Lees ook:

Laat een bericht achter